Стотици демонстранти излязоха на мирно шествие в столицата на Хаити Порт-о-Пренс,

...
Стотици демонстранти излязоха на мирно шествие в столицата на Хаити Порт-о-Пренс,
Коментари Харесай

Хиляди на протест в Хаити: Искат оставката на министър-председателя

Стотици стачкуващи излязоха на спокойно шествие в столицата на Хаити Порт-о-Пренс, с цел да изискат оставката на министър-председателя на страната. Ариел Анри пое управлението на Хаити с поддръжката на интернационалната общественост след убийството на президента Жовенел Моис през 2021 година Оттогава, съгласно специалисти, уличните престъпни банди са завзели контрола над до 80% от столицата. Сред стачкуващите беше и някогашният министър-председател на страната Клод Жозеф, който също поиска оставката на Анри.

" Ариел Анри е тук от две години и не е направил нищо. Населението на Хаити споделя, че той би трябвало да си отиде и да бъде сменен от по-динамичен екип, от по-компетентни хора, които ще реализиран резултати за народа ", съобщи Клод Жозеф, някогашен министър-председател на Хаити.

По-рано тази година Хаити беше лишена от последната си демократично определена институция - Сената, което затвърди това, което някои назовават фактическа тирания . Премиерът не съумя да организира общи избори макар многочислените обещания през последните две години. Анри ще участва в Общото заседание на Организация на обединените нации, където се чака да възобнови молбата си към интернационалната общественост да изпрати полиция и войски, които да оказват помощ в битката с тежко въоръжените банди и да възстановят контрола над столицата.

В продължение на месеци Организация на обединените нации безрезултатно апелираше за страна, която да оглави напъните за възобновяване на реда в най-бедната страна в Западното полукълбо.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР